Co oznacza „Edytowano” przy artykule?

Edytowano oznacza, że wydawca zmienił tytuł lub tekst artykułu po tym, jak Inoreader otrzymał go po raz pierwszy, a Inoreader zachował wcześniejszą wersję. Oznaczenie znajduje się w nagłówku artykułu, tuż za czasem jego publikacji, i wskazuje, jak dawno dokonano ostatniej edycji, na przykład Edytowano 2 godz. temu.

Oznaczenie w nagłówku artykułu

Otwórz artykuł i spójrz na wiersz z autorem i źródłem. Edytowano 2 godz. temu oznacza, że ostatnia edycja miała miejsce dwie godziny temu. Gdy artykuł jest wyświetlany w wystarczająco szerokim widoku, dalej pojawia się link Zobacz edycje z liczbą edycji, na przykład Zobacz edycje (3). Kliknij oznaczenie lub link, aby otworzyć listę edycji.

Nagłówek artykułu w Inoreaderze z oznaczeniem Edytowano i czasem edycji obok czasu publikacji, a dalej z linkiem Zobacz edycje i liczbą edycji.

Oznaczenie jest częścią wiersza z autorem i źródłem, więc jest ukryte, gdy opcja Autor i źródło jest wyłączona w Preferencje > Ustawienia dla zaawansowanych użytkowników.

Zmiany uznawane za edycję

Przy każdym sprawdzeniu Inoreader porównuje artykuł w postaci dostarczanej przez kanał, a nie stronę internetową wydawcy. Za edycję uznaje się zmianę widocznego tytułu lub tekstu. Zmiany, których nie uznasz podczas czytania za edycję, są ignorowane: liczniki komentarzy, same daty i liczby, reklamy i teksty promocyjne, które kanał powtarza pod innymi artykułami, linki śledzące, listy tagów i przeniesione akapity. Obrazy nie są porównywane.

Okres rejestrowania i limity

Inoreader rejestruje edycje artykułu przez pierwszy tydzień i przechowuje do 20 edycji na artykuł wraz z wersją z pierwszej publikacji. W przypadku stale zmieniających się blogów na żywo po trzeciej edycji rejestruje najwyżej trzy edycje na godzinę. Źródła, których pozycje są strumieniami, a nie artykułami, nie otrzymują oznaczenia — na przykład Google News, rejestry spraw sądowych, porównania wersji Wikipedii i agregatory nagłówków. Artykuły otrzymane przed październikiem 2026 roku nie mają historii edycji.

Edycje a twoja własna kopia

Jeśli zaznaczono fragmenty artykułu, przetłumaczono go lub wczytano jego pełną treść, a wydawca później go edytuje, pasek nad tekstem wskazuje, którą kopię czytasz, informuje, ile razy wydawca od tego czasu edytował artykuł, i oferuje opcję Pokaż zmiany. Zaznaczenia pozostają na swoim miejscu, co wyjaśnia artykuł czym są adnotacje.

Oznaczenie Edytowano jest widoczne we wszystkich planach, a otwieranie edycji jest dostępne w planach Pro, Team i Custom, co wyjaśnia artykuł czy historia edycji jest dostępna we wszystkich planach. Artykuł Jak zobaczyć, co zmieniło się w artykule? omawia krok po kroku listę i zmiany, a Zobacz, co zmieniło się po opublikowaniu artykułu zawiera ogólne omówienie.

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Kontakt ze wsparciem/obsługą